pirmdiena, 2013. gada 22. jūlijs

Apšu raibenis (Limenitis populi)

Kārtējais pirmo reizi redzētais tauriņš. Jau pa gabalu jutu, ka būs kas īpašs, jo izskatījās ļoti, ļoti liels, ja salīdzina ar ierasto tauriņu izmēru. Kā vēlāk noskaidroju, tas arī ir Latvijā lielākais raibenis - Apšu raibenis (Limenitis populi). Spārnu plētums var sasniegt pat 10 cm!
Šim eksemplāram gan patīk būt uzmanības centrā ilgu laiku, vazāja mani turpu šurpu pa meža ceļu, bet pavisam prom nelidoja. Ik pa laikam nosēdās uz ceļa atpūsties, bet, kad tuvojos, tad atkal laidās rotaļīgā lidojumā, dažreiz paceļoties tiešām ļoti lielā augstumā, tā, ka knapi saskatīt var, bet tad atkal nolaižas lejā - pie manis. Ilgi gan vienā vietā nesēž, apmēram tieši tik ilgi, lai paspētu līdz tam nokļūt un sapriecāties, ka tūliņ nobildēšu, bet tad atkal aizlido. Pēc kāda pailgāka laika tomēr atļāva arī sevi iemūžināt! :) Par to liels prieks!

Bildēts: 12.06.2013.

Arī šis tauriņš pamanījies iekļūt Latvijas Sarkanajā grāmatā IV kategorijā.

Mazliet palasot par šiem skaistuļiem, uzzināju, ka puķes tiem pavisam neliekas vilinošas, vajadzīgās vielas tie uzsūc no koku sulas (ja kokam kādā vietā tā izdalās, paši neurbinās cauri mizai, lai tiktu pie tās :D ), zemes, sviedriem,.. turklāt patīkamas tiem liekas dažādas smakas, piemēram, no maitas vai mēsliem nākušas...

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru